Pilt: Maarja Basihhina

Neljapäeval, 16. novembril toimus koolis tervisemeeskonna koosolek, kus otsustati ja arutati mitmetel õpilaste tervist puudutavatel teemadel. Idee teha selliseid koosolekuid tuli soovist saada ka meie kool tervist edendavate koolide nimistusse.

Kohtumisel arutati näiteks seda, kas koolis peaks olema ebatervislikke snäkke ja jooke sisaldavad müügiautomaadid. Õnneks on nüüdseks see probleem lahendatud ja automaadid koolist minema viidud.

Arutati ka koolitoidu teemadel. Leiti, et müügiprae kõrvale pakutavad ahjukartulid on liiga rasvased, kuid leiti ka häid külgi. Näiteks võrreldes eelmise aastaga on nii praad kui ka selle kõrvale pakutavad lisandid muutunud vähem rasvaseks. Arutati ka taimetoidu teemal, kuid leiti, et seda on juba varem proovitud ja terve kooli peale on neid vaid mõni üksik, pole mõtet menüüs taimetoitu valikusse lisada. Kiideti ka rikkalikku salativalikut, mis on teinud suure hüppe paremuse suunas. Lisati ka seda, et tavapärase prae kõrvale võiks pakkuda ka midagi muud kui vaid kartulit. Lahendusena pakuti välja hautatud köögivilju või midagi muud mitmekesisemat. Tehti ka ettepanek lisada tähtsamatel päevadel menüüsse pannkoogid magustoidu asemel või miks ka mitte soolase toiduna.

Ka kooli kohvik ei jäänud arutelust välja. Leiti, et praeguste ebatervislike valikute, nagu näiteks rummikook, asemel võiksid olla salatid.

Kuid koosolekul ei räägitud ainult toidust. Pakuti välja ka tervisenädal, kuid kuna arvati, et õpetajad ei ole nõus oma tunde loovutama, pakuti välja tervisepäev, kuid leiti, et sellest ei pruugi piisata. Lõpuks otsustati, et tervisenädala tegevused võiksid olla jaotatud terve kuu peale, sest nii ei tekiks tüdimust õpilastel ja õpetajad ei peaks loobuma nii paljudest oma tundidest. Kuu sisse mahuksid nii all pool kirjeldatud matk, kui ka doonoritelk, millest tuleb täpsemalt juttu hiljem.

Järgnevalt pakuti välja üks huvitav teema, milleks oleks kevadel toimuv „Looduse Kilomeetrid“, mis on Eesti Koolispordi Liidu poolt juba 9. korda korraldatav kevadine matkapäev. Selle käigus võiks nautida kevadist loodust ja avastada kodukanti, käies koduümbruse matkaradadel. Kõige tublimatele koolidele jagab EKSL auhindu, milleks on spordivahendid.

Arutelu alla tulid ka erinevad terviseteemalised analüüsid. Kuidas ollakse rahul sellega, mida kool on teinud, et tervist edendada ja mida oleks vaja muuta. Küsimustikku planeeritakse nii personalile kui ka õpilastele ja see oleks täiesti anonüümne.

Räägiti ka kehalise kasvatuse tundide sisust. Näiteks tuua programmi uusi spordialasid. Samuti räägiti ka seda, et võiks tagasi tuua raadiost varasematel aastatel kõlanud hommikuvõimlemise, millesse saaks kaasata õpilasi, et nad hommikul ärkvele saaksid.

Nõupidamine oli sisukas ja arutati tähtsatel teemadel ja seati uusi sihte, kuid midagi kindlat veel ära ei otsustatud.